Currency
KengätKengät
punajuuri
By: Manu Tuppurainen 13.1.2021 0 kommenttia.

Antaako punajuuri lisää tehoa urheiluun? – Sportshot 0.03 -punajuurishotti urheilijoiden käytössä

Suomalainen punajuurishotti Sportshot 0.03 on ollut suomalaisten urheilijoiden huulilla keväästä 2020 alkaen.

Otetaan yksi kilo kotimaisia punajuuria ja puristetaan ne niin tiiviiksi, että niistä irtoava mehu mahtuu yhteen desin vetoiseen muovipikariin.

Näin syntyy yksinkertaisuudessaan suomalainen 0.03 Sportshot -tuotteeksi nimetty punajuurishotti.

Tämä punajuurimehu, punajuurishotti valloitti suomalaiset kestävyysurheilupiirit hyvin nopeasti kevään ja kesän 2020 aikana.

Mitä ihmeellistä punajuuressa on, mikä tekee siitä mielenkiintoisen urheilijan näkökulmasta?

Punajuurimehulla terveysvaikutuksia

Huippu-urheilijoista muun muassa estejuoksija Topi Raitanen ja kilpakävelijä Aku Partanen ovat ottaneet tuotteen käyttöönsä – tämä kertoo kieltään punajuuren monimuotoisuudesta urheilijoiden näkökulmasta. Raitasen ja Partasen lisäksi useat triathlonistit ja juoksijat ovat käyttäneet punajuurimehua. Oulun Kärppien SM-liiga -joukkue käyttää myös suomalaista 0.03 Sportshot -punajuurishottia.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että punajuuren terveysvaikutukset ovat moninaiset.

Punajuurimehu tutkimuksissa

Punajuuresta on olemassa lukuisia kansainvälisiä tutkimuksia, joiden mukaan punajuuressa oleva nitriitti toimii verisuonia laajentavasti. Kun verisuonisto laajenee, veren virtaus lihaksistoon ja aivoille helpottuu. Tutkimusten mukaan punajuuren sisältämä nitraatti vaikuttaa myös mitokondrioihin siten, että ne tarvitsevat vähemmän happea energiantuotannossaan, jolloin sekä urheilijan kestävyys että nopeus kasvavat.

Kun punajuuri nautitaan mehutiivisteen muodossa – kukaanhan ei jaksaisi syödä kokonaista kiloa punajuuria – saadaan elimistöön yhdessä annoksessa riittävän paljon nitraattia, jolla on tutkimusten mukaan verisuonia laajentava vaikutus.

Tutkimusten mukaan nämä hyödyt ilmenevät eniten muun muassa aerobisen hapenottokyvyn ja energiametabolian alueella kestävyysurheilussa. Punajuuren nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi ja edelleen typpioksidiksi. Tutkimustietoa aiheeseen löytyy täältä.

Punajuurimehu kuuluu tämän hetkisen tutkimusnäytön mukaan niin sanottuihin korkeimman näytön asteen luokkaan suorituskykyä parantavista ravintolisistä. Tähän samaan luokkaan kuuluvat vain beta-alaniini, kreatiini, kofeiini ja natriumbikarbonaatti eli ruokasooda. Tutkimuksen tästä aiheesta löydät täältä. Natriumbikarbonaatin hyödyistä voit lukea lisää täältä.

Punajuuri on erittäin ravintorikas

Entä käyttäjäkokemuksia? Sosiaalisessa mediassa puhajuurimehun puolesta puhuvia komentteja on nähty vaikka kuinka paljon kesän aikana. Monet korkealla tasollakin urheilevat ovat raportoineet, että esimerkiksi hengitys kulkee paremmin, kun ennen urheilusuoritusta nauttii punajuurishottia.

Osa urheilijoista on toiminut myös niin, että ponajuurishottia on nautittu muutaman päivän ajan ennen suoritusta, shotti per päivä. Onko placeboa vai ei, sitä ei voi tietää, mutta kuten aiemmin todettu, tutkimusnäytöt puhuvat juuri tällaisten kokemusten puolesta.

Punajuurimehu käytössä voi kuulostaa siltä, että sitä ei ole kovin miellyttävää nauttia makunsa puolesta. Usko tai älä, suomalainen 0.03 Sporshot ei ole pahan makuista – päin vastoin, punajuurijuomassa on erittäin voimakas salmiakkinen, makea maku ja sitä voi nauttia vaikka normaalin ruokailun yhteydessä osana monipuolista ruokavaliota – punajuuren terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Väriltään 0.03 Sportshot on kirkasta syvänpunaista.

Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineta, joita se on ravinteikkaassa mullassa kasvaessaan itseensä imenyt. Siinä on muun muassa paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa sekä sinkkiä – sekä A-, E-, C- ja B-vitamiineja, erityisesti esimerkiksi folaattia, jonka saanti suomalaisilla on melko vähäistä.

Punajuuren sisältämä rauta ehkäisee myös anemiaa sekä väsymystä. Se auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta sekä siinä on tulehdusta hillitsevä ainesosia. Ylipäätään se auttaa vähentämään riskiä sairastua erilaisiin verenkiertoelimistön sairauksiin sekä auttaa ehkäisemään myös syöpäsairauksia. Punajuuren runsas kuitumäärä pitää myös suolistosta huolta.

0.03 Sportshot -punajuurimehu myydään esimerkiksi 24 kappaleen pakkauksissa.

Maailmalla vastaavia punajuurimehuja on olemassa ennestään. 0.03 Sportshot on ensimmäinen suomalainen tuote ja sen takana ovat entinen suomalainen huippujalkapallomaalivahti Antti Niemi, ravintoasiantuntija Patrik Borg, keittiömestari Reijo Junkkari ja monessa bisneksessä mukana ollut Mikki Korhonen sekä euralaisen Mäkiperen tilan viljelijät Ilkka ja Virva Mäkipere. Sportshottia valmistavan Kolme sadasosaa Oy:n tuotevalikoima on syksyn 2020 aikana laajentunut myös muihin punajuuripohjaisiin juomiin.

Sportshot 0.03 on 100-prosenttisesti suomalainen ja myös 100-prosenttisesti vegaaninen tuote.

Sport4me.fi-verkkokaupastamme löytyy myös laaja valikoima muita urheiluravinteita erilaisten urheilijoiden ja liikkujien tarpeisiin, Torq-urheiluravinteisiin voit tutustua täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Go To Top
X