Currency
KengätKengät
sup lauta
By: Manu Tuppurainen 8.5.2021 0 kommenttia.

Suppailun suosio kasvaa! – Löydä itsellesi paras SUP lauta!

Suppailun suosio on kasvanut viime vuosina valtavasti. Samalla erilaisten lautojen valikoima on kasvanut.

Suppailun suosio kasvaa koko ajan entistä enemmän. Suomessa suppailun suosio on toisaalta itsestäänselvyys, meillä riittää vesistöä joka puolella maata. Suppailu on kauniissa luonnossa liikkumista parhaimmillaan ja suppailun, niinkuin monen muunkin ulkoliikunnan suosio kasvoi myös koronaviruksen vauhdittamana.

Mietitkö sup-laudan hankintaa? Saatat myös miettiä, mikä olisi paras lauta juuri minulle? Tarjontaa ja hintahaarukkaa kun riittää pyörryksiin asti.

Kova vai pehmeä sup lauta?

Yksi ensimmäisistä kysymyksistä, mitä sup-lautaa hankkiessa tulee monesti eteen, on: kova vai ilmatäytteinen lauta, kumpi kannattaa hankkia.

Markkinoilla myytävistä laudoista noin 90 prosenttia on ilmatäytteisiä pumpattavia lautoja. Syy siihen on se, että ilmatäytteiset laudat ovat kehittyneet todella hyviksi ja pumppaamalla ne valmistajan suositusten mukaisesti, ne ovat todella jäykkiä.

Suppailuun pätee fysiikan lait. Jos lauta notkuu käyttäjän alla, se taipuu banaanin muodolle ja näin ollen se “jarruttaa” suppailua. Kun lauta kantaa suppailijan painon ja vähän enemmänkin, se liukuu veden pintaa pitkin, jolloin lauta liikkuu myös vähemmällä voimantuotolla. Liian löysä lauta on siis raskas ja epämiellyttävä meloa.

Kova lauta on tietysti aina se jäykin vaihtoehto, mutta hyvälaatuisen ilmatäytteisen laudan kovuus riittää monesti lähes kaikille suppaajille. Ilmatäytteistä lautaa puoltaa myös se, että se on helpompi siirtää paikasta toiseen ja lauta on helppo kuljettaa myös paikkaan, mihin autolla ei pääse. Jos säilytystilaa riittää ja suppailee laudallaan vai yhdessä ja samassa paikassa ilman että lautaa tarvitsee kuljettaa mihinkään, kova lauta voi tulla kysymykseen.

Minkähintaisen laudan valitsen?

Sport4me-verkkokaupassa on tällä hetkellä myynnissä Safe-merkkiset italialaiset sup-laudat. Safe-lautojen alkaen hinta on lähempänä tuhatta euroa – ja monesti kysytään, että mikä Safe-laudoissa maksaa?

Niin suppailussa kuin muissakin tuotteissa – hinta vaikuttaa laudan laatuun. Mitä kalliimpi hinta, sitä laadukkaampi ja paremmilla ominaisuuksilla varustettu tuote yleensä on. Vastaus on siis hyvin yksinkertainen: laadukas pumpattava sup-lauta on tarpeeksi jäykkä – ja mitä jäykempi lauta, sitä paremmin ja suoremmin se kulkee eikä lauta notku suppailijan painon alla. Halvimmissa sup-laudoissa materiaalien laaduissa on useammin tingitty, eikä lautaa tahdo saada tarpeeksi jäykäksi, vaikka sitä pumppaisi kuinka. Halvempien lautojen materiaalit ovat monesti yksikerroksisia kun kalliimmat laudat ovat ns. kaksikerroksisia eli douple layer -lautoja.

Edullisimpien sup-lautojen maksimi-ilmanpaine on yleensä 12–15 PSI:tä, kun Safen sup-laudat kestävät jopa 26 PSI:n ilmanpaineen – suositellun käyttöpaineen ollessa 18–23 PSI:n paikkeilla. Kaksikerroksisuus ja riittävä ilmanpaine tekee Safe-laudoista todella vakaita menijöitä suurimmalle osalle sup-lautojen käyttäjistä. Safe-lautojen sisällä on myös erityinen kennosto, joka täyttyessään ilmalla, tekee laudasta erityisen jäykän.

Kun sup-lauta on vakaa ja riittävällä ilmamäärällä täytetty, suppailu on nautinnollista, jos laudalla haluaa tehdä vaikka pidempiäkin reissuja.

Safen laudat ovat kaikki ilmatäytteisiä. Safen voi luokitella sup-laudoista premium-kategoriaan, se on erinomaista laatua, tyylikkyyttä, mutta myös korkeahkoa hintaa – mutta ei missään nimessä sitä korkeinta hintaa, vieläkin kalliimpia sup-lauta merkkejä löytyy. Safen laudoissa saa hyvin rahoilleen vastinetta ja lautojen jälleenmyyntiarvo säilyy, jos suppailukärpäsen puraistua päättäisit vaihtaa vaikka toisenlaiseen lautaan.

Minkä mallin valitsen?

Mikä sup lauta minulle, siinäpä kysymys? Sup-laudat jaetaan karkeasti kahteen kategoriaan, all round -lautoihin sekä matkalautoihin. Nämä sup-lautojen kategoriat voi päätellä myös usein laudan mallista. Matkasup on yleisesti ottaen kapeampi ja pidempi kuin all round -lauta on puolestaan lyhyempi ja leveämpi.

Safe Easy Ride 10’6 -sup lauta

Laudan leveys vaikuttaa myös laudan vakauteen. Leveämpi lauta on yleensä vakaampi, mutta pienen harjoittelun jälkeen pitkä ja kapeampi lauta toimii myös erittäin hyvin. All round -lauta tarkoittaakin sitä, että siihen kategoriaan luokiteltavat laudat ovat soveltuvat monenlaiseen suppailuun, fitnekseen ja jokaisen perheenjäsenen käyttöön, kun pitkä touring-mallinen sup-lauta on nopeampi menijä ja sellainen soveltuu erinomaisesti vaikka retkeilyyn.

Safen laudoista suosituimpia all round lautoja ovat Easy Ride 10´6 sekä Easy Ride Flu 10’6. Fly-mallisto on nimensä mukaisesti hieman kevyempi kuin Easy Ride 10’6 -sup lauta. Safe Easy Ride 10´6 -sup-lautaa saa peräti neljässä eri tyylikkäässä värissä. Tyylikkäät sininen, keltainen, punainen ja musta löytävät varmasti omistajansa. All round -lautojen hyvä puoli on se, että ne sopivat hyvin koko perheen käytöön. Easy Ride 10’6 on sup lauta, jossa on riittävästi etenemiskykyä vaikka lähialueiden retkeilyyn, mutta keveyttä ja käsiteltävyyttä myös perheen nuorison käyttöön.

Lisäksi all round -laudoissa on vakautta vaikka sup-joogaan, joka on erinomaisen hyvää treeniä vartalon hallintaan – sup-laudan päällä joogaan tulee hieman kerrointa, koska myös laudan tasapainoa täytyy hallita samalla. Muutenkin suppailu on erittäin hyvää koko kehon treeniä, se luokitellaan yhdeksi tehokkaimmiksi treenitavoiksi – meloessa kuormitetaan hyvin koko kehoa ja lisäksi tasapainoa täytyy hallinta koko ajan.

Safe Easy Ride Fly 10’6 -lautaa on saatavilla kahdessa eri värissä, sinisenä ja punaisena.

Safe Corsair 12′ -sup lauta

Touring- eli matkalaudoista hyvä esimerkki on 12-jalkaa pitkä Corsair 12′ -sup lauta – ja se onkin yksi Safen malliston myydyimmistä laudoista. Se on todella nopea menijä ja soveltuu erinomaisesti nopeutta ja mahdollista retkikäyttöä arvostavalle.

Lauta on selkeästi painavampi kuin all round -laudat, mutta oikeaan PSI-paineeseen pumpattuna se on todella vakaa ja hyvin liukuva lauta Safen mallistossa. Corsairia pidempiäkin sup-lautoja löytyy Safen mallistosta, jos haluaa lähes “rajoittamattoman” kantavuuden mutta samalla hyvää etenemiskykyä ja nopeutta.

Millainen mela suppailuun?

Yksi tärkeä tekijä suppailussa on laudan lisäksi toinen työväline eli mela. Sup-laudan ostossa myös usein käy niin, että ostetaan hyvä sup-lauta, mutta unohdetaan kokonaan melan valinta, vaikka melan valitseminen lähes yhtä tärkeä kuin laudan valitseminen.

Oikeanlainen mela on tietysti sopivan kevyt käyttää kaikissa olosuhteissa ja se kestää kaikenlaista käyttöä. Sup-melan materiaaleina on yleisesti kolmea eri materiaalia, alumiinia, lasikuitua ja hiilikuitua. Myös melojen hinnat menevät samassa järjestyksessä, alumiinimela on halvin ja hiilikuitu kallein.

  • Alumiini on edullinen ja kestävä materiaali. Alumiinimelat soveltuvat monipuoliseen käyttöön. Vaikka alumiini häviää painossa muille materiaaleille, se on kaikken kestävin ja edullisin. Alumiinimelojen ongelma on se, että siihen integroidut muoviosat saattavat käytössä väljentyä ja alumiinimela saattaa alkaa jonkun ajan käytön jälkeen lonksua.
  • Lasikuitu on jäykkää, kevyttä ja se on järkevän hintaista sen suorituskykyyn nähden. Ehkä kaikkein suositeltavin valinta, jos haluaa laatua edullisesti.
  • Hiilikuitu on kaikken vahvin ja kevyin materiaali. Se on myös kalleinta ja käytännössä kaikki ns. kisamelat ovat hiilkuitua, koska sillä saavutetaan keveys ja samalla kestävyys. Pitkiä matkoja melovalle hiilikuitu on erinomainen valinta, sen keveys takaa mukavuutta pitkillä retkillä.

Säädettävä vai kiinteä varsi?

Kuvassa säädettävä lasikuituinen Safe-mela.

Säädettävä sup-mela on ehdottomasti paras vaihtoehto silloin, kun melaa käyttää useampi erikokoinen henkilö tai haluat melan moneen eri käyttötarkoitukseen – säädettävä mela kulkee helposti pumpattavan laudan mukana vaikka auton peräkontissa.

Säädettävään melaan tulee hieman painoa lisää sen säätömekanismeista.

Melan vartta miettiessä on hyvä kiinnittää huomiota myös hieman sen lapaan, sillä lavalla annetaan sup-laudalle sen eteenpäin vievä voima. Tähänkin pätevät fysiikan lait, mitä suurempi lapa, sitä raskaampi se on meloa, eli voimakkaalle melojalle suurempi lapa ja heikommalle pienempi. Sama pätee matkaan, jos melot pitkiä matkoja, kannattaa valita vähän pienempi lapa. Hyvä nyrkkisääntö on, että keskikokoinen lapa on varmin valinta suppailua aloittavalle.

Italialaista designia

Sen lisäksi, että Safen sup-laudat ovat erittäin laadukkaita, ne ovat myös todella tyylikkäitä. Italialaiset tunnetaan tyylikkäästä designista ja Safen laudoissa italialainen hyvällä maulla tehty design näkyy erittäin hyvin.

Safe Jeep 10’6 Limited Edition

Yksi Safen hienoista tyylinäytteistä on Jeep 10’6 Limited Edition -sup lauta, joka on ihan aito Jeep. Jeep-autovalmistaja tunnetaan siitä, että se vie sinut sinne, minne ei ihan kaikilla autoilla pääse. Safe Jeep 10’6 -sup-lauta tunnetaan puolestaan siitä, että sillä voit jatkaa jopa matkaa vesiteitse siitä, mihin Jeep-auto sinut toi.

Safen Jeep-lauta pohjautuu Safe Easy Ride 10’6 -malliin, joten se on hyvä All Round -lauta Jeep-ystäville, soveltuu kaikenlaiseen suppailuun.

Jos tarvitset apua oikean sup-laudan valitsemisessa, ota yhteyttä Sport4me-verkkokaupan asiakaspalveluun, olemme täällä juuri sinua varten.

Sport4me-verkkokauppa toivottaa sinulle nautinnollista suppailukesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Go To Top
X