Currency
KengätKengät
Robson Lindberg
By: Manu Tuppurainen 23.9.2020 1 kommentti.

Kestävyysliikkuja: Näin monta Torq- hiilihydraattiannosta tarvitset tunnissa!

Tutkimusten mukaan tämän hetkinen käsitys on, että kestävyysliikkuja tarvitsee 90 grammaa hiilihydraattia tunnissa. Mutta voisiko määrä olla jopa 120 grammaa, neljä Torq-yksikköä tunnissa?

Vuosien ajan tutkimuksissa on käsitelty sitä, että kuinka paljon kestävyysurheilussa kehon täytyy saada hiilihydraatteja. Tutkimuksen ja tieteen merkitys on isossa osassa kun kestävyysurheilijoiden energiatarvetta määritellään.

Sport4me-verkkokaupan tuotevalikoimassa olevat Torq-lisäravinteet ovat siitä kiitollinen tuoteryhmä, että niiden valmistus perustuu jatkuvaan tieteen seuraamisen ja tutkimusten läpikäymiseen. Mitä huolellisemmin urheiluravinteet valmistetaan tieteeseen nojaten, sitä paremmin palvelemme urheilijoita.

Aluksi oli 30 grammaa hiilihydraattia

Vuosien saatossa hiilihydraattien määrä kestävyysliikunnassa on vaihdellut. 1930-luvulla tutkijat havaitsivat, että kun urheilija nauttii hiilihydraatteja suorituksen aikana, suoritusteho paranee. Asiaa tutkittiin lisää ja todettiin, että kun urheilija nauttii 30 grammaa glukoosia tunnissa, kestävyys parani ja urheilija uupui vähemmän. Tutkijat totesivat, että hiilihydraattien avulla tiettyä suorituskykyä pystytään ylläpitämään pidempään.

Pian tutkimuksissa havaittiin, että 60 grammaa glukoosia tunnissa antaa vieläkin lisää etua suorituskyvylle. Samaan aikaan kuitenkin huomattiin, että 60 grammaa on tietty rajapyykki – sen ylitettyään urheilijat kokivat vatsakramppeja – hyvin yleistä vielä nykyisinkin monien ravinteiden kohdalla.

2000-luvulle tultaessa tutkijat huomasivat, että jos urheilija nautti 80 grammaa hiilihydraattia tunnissa, vatsa “kyllästyi” 60 grammasta ja 20 grammaa hiilihydraateista jäi imeytymättä. Tämä 20 grammaa aiheutti vatsassa toimintahäiriön ja loppu tiedetäänkin, kuinka siinä kävi. (Jentjens ym. 2004).

Glukoosi ja fruktoosi

Jentjens ja hänen kollegansa totesivat tutkimuksissaan, että kun hiilihydraattia nautitaan 90 grammaa tunnissa, mutta siten, että 60 grammaa seoksesta on glukoosia ja 30 grammaa fruktoosia, hiilihydraattien palamisnopeus oli merkittävästi suurempi kuin vain pelkkää glukoosia nautittaessa. Tämä tarkoitti samalla sitä, että kestävyysurheilussa voitiin käyttää hiilihydraattia enemmän kuin koskaan ja suorituskyky parani huomattavasti.

Seuraavan 10 vuoden aikana tutkimuksissa havaittu – ja havainto on vain vahvistunut, että edellä mainituilla suhteilla nautittu hiilihydraatit maksimoivat suorituskyvyn ja rajoittavat vatsa-suolikanavan ongelmia.

Tämän vuoksi myös Torqin Fuelling System -tuotteet on valmistettu glugoosi-fruktoosi-suhteella 2:1 – maksimaalisen suorituskyvyn saavuttamiseksi mahdollisimman vähillä vatsavaivoilla.

Tämänkin jälkeen tutkijat, muun muassa Jentjensin ja Jeukendrupin tutkimuksessa (2005) kokeiltiin uusia glugoosi-fruktoosi-suhteita – jopa niin, että suhde oli 1:1 ja määrä peräti 144 grammaa hiilihydraattia tunnissa!

Tämä määrä hiilihydraattia tunnissa oli kuitenkin liikaa – mutta tutkijat havaitsivat, että urheilijat saivat siitä käyttöönsä kuitenkin 105 grammaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin 90 grammaa.

Tämän hetkisen tutkimustiedon valossa Torq Fuelling Systemin sisältämä 90 grammaa hiilihydraattia tunnissa on oikea tie onneen suorituksen aikana. Mikä sen merkittävämpää kuin se, että saamme tarpeellisen määrän energiaa elimistöön ilman kielteisiä sivuvaikutuksia.

Mutta asiaa tutkitaan yhtä edelleen – ja mielenkiintoisia tutkimustuloksia on saatu. Virbayn ja tutkimusryhmänsä upouusi tutkimusjulkaisu (2020) kertoo, että vuorijuoksijat käyttivät kisassa erittäin suuren määrän, 120 grammaa tunnissa hiilihydraatteja. Näiden hiilihydraattien koostumus oli sama 2:1 glukoosi-fruktoosi -sekoitus kuin mitä Torq-tuotteista löytyy.

Tässä tutkimuksessa urheilijat kokivat vain vähän tai ei lainkaan vatsavaivoja kovatehoisessa vuorijuoksutapahtumassa!

Tutkimus tehtiin siten, että kaikki 26 huippujuoksijaa totuttelivat kolmen viikon aikana ennen tapahtumaa urheiluravinteisiin. Tänä aikana he lisäsivät kunkin harjoituksen kohdalla kulutetun hiilihydraatin määrä siten, että lopulta määrä oli 120 grammaa hiilihydraattia tunnissa (4 Torq-yksikköä tunnissa).

Tulokset osoittivat, että tapahtuman aikana urheilijat, jotka kuluttivat 120 grammaa tunnissa, selvisivät huomattavasti paremmin kuin ne, jotka käyttivät 90 tai 60 grammaa tunnissa.

Suurempi määrä, parempi palautuminen?

Toinen keskeinen havainto oli, että niiden urheilijoiden, jotka käyttivät 120 grammaa hiilihydraattia, lihaskemialliset markkerit olivat huomattavasti pienemmät kuin niiden, jotka käyttivät vähemmän. Tämä korostaa sitä, että enemmän hiilihydraattia käyttäneiden lihasväsymys oli todennäköisesti huomattavasti pienempää. Tämä puolestaan tarjoaa myös parempaa suorituskyvyn ylläpitämistä ja palautumista esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, kun kilpailu on monipäiväinen tai vaikka tai tehdään esimerkiksi usean päivän harjoitusputkea, jolla haetaan hyvää harjoitusvaikutusta.

Täytyy muistaa, että tämä tutkimustieto on kuitenkin hyvin alkuvaiheessa ja vie aikaa, ennen kuin sen tueksi saadaan muuta näyttöä muiden tutkimusten kautta – ja pystytään tarkasti määritellä, että voisiko 120 gramman hiilihydraattiannokset olla todella mahdollisia. Sitä ennen käytössä olevan tutkimustiedon mukaan 90 grammaa, eli kolme Torq-annosta tunnissa on ideaali. Mikään ei tietysti estä tekemästä omatoimisiakin kokeiluita. Torq-tuotteet ovat soveltuneet hyvin vatsaongelmaisillekin urheilijoille – ja mikään ei estä käyttämästä niitä myös enemmän kuin kolme annosta tunnissa.

Monet huippu-urheilijat, kuten esimerkiksi ultrajuoksija Noora Honkala ja maailman paras aivovammapotilas Robson Lindberg ovat valinneet Torqin tuotteet ja hyödyntää niiden tarjoamaa energiaa harjoituksissaan ja kilpailuissaan.

Olisitko sinä valmis kokeilemaan Torq-urheiluravinteita, joissa jokaisessa annoksessa on 30 grammaa hiilihydraattia, jopa neljä annosta tunnissa?

Lähteet:

Jentjens, R.L., Venables, M.C. and Jeukendrup, A.E., 2004. Oxidation of exogenous glucose, sucrose, and maltose during prolonged cycling exercise. Journal of Applied Physiology96(4), pp.1285-1291.

Jentjens, R.L., Moseley, L., Waring, R.H., Harding, L.K. and Jeukendrup, A.E., 2004. Oxidation of combined ingestion of glucose and fructose during exercise. Journal of Applied Physiology.

Jentjens, R.L. and Jeukendrup, A.E., 2005. High rates of exogenous carbohydrate oxidation from a mixture of glucose and fructose ingested during prolonged cycling exercise. British Journal of Nutrition93(4), pp.485-492.

Cermak, N.M. and van Loon, L.J., 2013. The use of carbohydrates during exercise as an ergogenic aid. Sports Medicine43(11), pp.1139-1155.

Viribay, A., Arribalzaga, S., Mielgo-Ayuso, J., Castañeda-Babarro, A., Seco-Calvo, J. and Urdampilleta, A., 2020. Effects of 120 g/h of Carbohydrates Intake during a Mountain Marathon on Exercise-Induced Muscle Damage in Elite Runners.Nutrients12(5), p.1367.

Kommenttia (1)

  1. Lisäravinteet, jotka auttavat treenaajaa parempiin tuloksiin! 7.3.2021 at 18:56 Reply

    […] Joidenkin uusien tutkimusten valossa energiamäärä voisi olla jopa enemmän, sitä on pohdiskeltu myös yhdessä aiemmassa blogipostauksessamme. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Go To Top
X