Currency
KengätKengät
Uimalasit
By: Manu Tuppurainen 10.9.2020 2 kommenttia.

Näin valitset uimalasit – vinkit ja ohjeet!

Oikeanlaiset uimalasit löytyvät helposti, kun noudatat näitä ohjeita.

Mikään ei ole inhottavampaa kuin huonosti istuvat uimalasit, jotka vuotavat ja huurtuvat harjoituksen aikana tai haittaavat suunnistusta avovedessä. Huonot uimalasit voivat pilata lopulta koko harjoituksen.

Kokosimme tähän artikkeliin ohjeita, joiden avulla löydät itsellesi sopivat lasit uintiin.

Millaiset uimalasit sopivat minulle?

Tärkeintä uimalaseissa on niiden istuvuus. Uimalasit pitää istua kallon luiden rakenteisiin ja pään muotoihin niin, että pystyt uimaan niillä, niinkuin niitä ei olisikaan. Lasit eivät saa painaa kasvoja uurteille.

Lasit eivät tietenkään saa myöskään vuotaa. Kukaan ei halua uida akvaarion kanssa ja lisäksi laseihin sisään tihkuva vesi huurruttaa ne.

Se, että uimalasit eivät silloin vuotaisi, kun pysyvät päässä niin, että ne on painettu silmille ilman, että kiristyshihna on pään ympärillä, on myytti. Se ei kerro mitään siitä, alkavatko lasit vuotaa käytössä, vaan se kertoo vain kallosi luiden rakenteesta ja muodoista. Uimalaseissa on kiristyshihna nimenomaan sitä varten, että lasit pysyvät päässäsi mukavasti uintisuorituksen ajan ja saat kiristettyä ne sopiviksi ja myös vuotamattomiksi – uimalasien ei ole tarkoitettu pysyvän päässä ilman kiristyshihnaa.

Kiristyshihnan lisäksi toinen tärkeä säädettävä asia uimalaseissa on nenäsilta. Monista laseista löytyy säädettävä nenäsilta, eli linssien väliin tulevia vaihdettavia eri mittaisia välikappaleita, joilla saat säädettyä linssien etäisyyttä toisistaan omalle kallonmuodolle sopivaksi.

Yksi tärkeä tekijä uimalasien valintaan on se, millaisia startteja aiot ne päässä tehdä. Esimerkiksi maskimaisemmat suuremmalla kehyksellä olevat avoveteen tarkoitetut uimalasit saattavat paiskautua vedenvastuksen iskeydyttyä laajempaan kehykseen kaulaasi, jos ne päässä yrittää tehdä hyppystartteja. Toki nekin päässä pystyy hyppäämään veteen, jos osaa suojata laseja oikein omalla vartalollaan. Hyppystartteihin soveltuvat siis paremmin pienempikokoiset uimalasit.

Sopivat uimalasit löytyvät tietysti kokeilemalla. Laseja on hyvä sovittaa päähän ennen ostopäätöksen tekoa. Jos et pääse kokeilemaan laseja meille paikan päälle, Sport4me-verkkokauppamme toimitukseen sisältyy veloitukseton palautus, jos lasit eivät jostain syystä sattuisi sopimaankaan sinulle.

Uimalaseja valitessa tärkeää on muistaa myös niiden käyttötarkoitus. Uimalaseja on monenlaisia, kilpakäyttöön, avovesiuintiin tai ihan perusharrastamiseen tarkoitettuja.

Perehdymme eri uimalasien käyttötarkoitukseen enemmän seuraavissa kappaleissa.

Uimalasit avoveteen

Sport4me.fi-verkkokauppamme myydyimpiä tuotteita on Huub Aphotic -uimalasit. Yksi syy suosioon on se, että vaikka Aphotic-lasit on tarkoitettu avoveteen, moni tykkäävät käyttää niitä myös halliuinneissa niiden mukavuuden vuoksi. Huub on maineikas brittiläinen avovesiuintivarusteiden ja triathlontuotteiden valmistaja.

Huub Aphotic -lasit ovat kehyksiltään kookkaat, joten jos aiot tehdä niiden kanssa hyppystarttia, joudut hieman opettelemaan kuinka suojaat vartalollasi laseja, että veden vastus ei veteen syöksyessäsi paiskaa niitä pois kasvoiltasi.

Huub Aphotic -uintilasit ovat erittäin suositut lasit niin avoveteen kuin halliuinteihinkin.

Huub Aphotic -laseja löytyy useissa eri väreissä, kuvan Aqua-värin lisäksi Aphotic-laseissa on värit Silver, Bronze, Black/Red, Magenta, Orange ja Green. Kaudelle 2021 Aphotic-laseista on tulossa myös hieno kokonaan mattamusta-väri.

Väreistä Orange ja Green on varustettu polarisoidulla peili-linssillä. Peililinssi on hyvä valinta avoveteen, varsinkin silloin kun uidaan ilta- tai aamuaikaan, tai syksyllä tai keväällä, jolloin aurinko on matalalla.

Aphotic-lasien peili-linssi leikkaa tehokkaasti vedestä heijastuvia auringonsäteitä.

Muut edellä mainitut Aphotic-lasit on puolestaan varustettu photokromaattisella auringon valon mukaan tummuvalla linssillä. Nämä photokromaattiset linssit tummuvat auringossa tummiksi, jolloin vedessä on miellyttävä uida ilman häikäisyä. Itse et tätä tummumista lasien takaa juurikaan huomaa muuta kuin siinä, että häikäisy vähenee merkittävästi.

Pilvisellä säällä linssit sen sijaan kirkastuvat kirkkaiksi läpinäkyviksi – tämä on myös yksi syy, miksi monet suosivat Aphotic-laseja halliuinneissakin. Ja tietysti sen vuoksi, että Aphotic-lasit ovat vain yksinkertaisesti niin hyvät – asiakkaat, jotka ovat kerran Aphotic-lasit hankkineet, hankkivat sellaiset aina uudelleen. Aphotic-lasien pehmeät silikonikehykset istuvat ja muotoutuvat erittäin hyvin kasvojen muotoihin. Ne ovat lasit, jotka sopivat hyvin monen uimarin päähän.

Huub Aphotic pähkinänkuoressa

Huub Aphotic -uimalasit
Huub Aphotic -uimalasit

Soveltuu: Avovesiuinti (photokromaattinen myös halliuintiin)

Tärkein ominaisuus: Photokromaattiset linssit ja peililinssit

Istuvuus: Suunniteltu sopimaan kasvoihin täydellisesti pehmeän silikonin ansiosta.

 

Uintilasit vahvuuksilla

Huubilta löytyy myös erittäin hyvät uimalasit vahvuuksilla. Kesän 2020 yksi suosituimpia tuotteita oli Huub Altair -uimalasit niihin lisättävillä miinusvahvuuksilla.

Altair-malli on tunnettu siitä, että siinä on vaihdettavat linssit eri olosuhteisiin. Altair-lasien pakkauksesta löytyvät niin linssit pilviselle säälle ulos kuin aurinkoiselle säällekin sekä oma linssipari halliuinteihin.

Kaudelle 2020 Altair-laseihin tuli uutuutena myös miinusvahvuuksilla varustetut linssit – ja tämä setti nousi koko kesän myyntihitiksi. Uimarit, jotka olivat aiemmin uineet “puolisokeina” tai joutuneet käyttämään uidessaan piilolinssejä, ylistivät tätä settiä maasta taivaaseen. “Kesän paras hankinta”, “Mahtavaa, kun vihdoin uidessa näkee” tai “Onpa hienoa, kun ei tarvitse enää piilolinssien kanssa tuhrata”, oli muutamat kommentit mitä tuotteesta saimme.

Huub Altair -lasi taipuu myös moniin olosuhteisiin.

Altair-lasien miinusvahvuudet on toteutettu niin, että miinusvahvuuksilla olevat linssit saa aina -1.5– -6.0 -diopterin välein, sekä oikean että vasemman linssin. Jos siis oikean silmän taittovirhe on -1.25 ja vasemman vaikka -2.5, valitsemalla -1.5-vahvuuden linssin oikeaan silmään ja vasempaan silmään -2.5-vahvuuden, pääsee niin lähelle ideaalista näkökykyä, mitä vedessä ylipäätään tarvitsee päästä.

Ainoa miinus Altair-laseissa on se, että jos hankkii koko setin miinusvahvuuksineen, silloin kolme muuta linssisettiä saattaa jäädä käyttämättä. Mutta hyvä puoli on se, että jos diopterilinssit säilyvät hyvässä kunnossa, niitä ei tarvitse vaihtaa uusiin vielä siinä vaiheessa kun lasien kehykset kulutuksessa antautuvat – vaihtaa vain diopterilinssit uusiin Altair-laseihin. Altair-lasien miinuslinssien väri on Smoke eli harmaa – se soveltuu niin ulos kuin halliinkin.

Markkinoilla on monia parin kympin hintaisia vahvuuksilla olevia uimalaseja, mutta niissä molempien linssien vahvuus on sama. Altair-paketti iskee mielestämme hyvään saumaan, sillä kun sen varustaa vahvuuslinsseillä, saa premium-lasit kohtuulliseen hintaan eikä tarvitse maksaa sitä paria sataa euroa, mitä räätälöity paketti vahvuuksilla maksaisi esimerkiksi optikkoliikkeessä.

Muutenkin Altair-lasit ovat suosikki jo monen vuoden takaa. Suhteellisen pieni lasi sopii niin halliin kuin avoveteenkin ja lisäksi laseissa on miellyttävä, suhteellisen laaja silikonikehys, joka sopii hyvin monen kasvojen muotoihin. Altair-laseja käyttävät myös monet, ketkä eivät tarvitse miinusvahvuuksia.

Huub Altair pähkinänkuoressa

Huub Altair -uimalasit
Huub Altair -uimalasit

Soveltuu: Kilpailu, uima-allas ja avovesiuinti

Tärkein ominaisuus: Kolme vaihdettavaa linssiä sekä miinusvahvuudet

Istuvuus: Joustava XO-runko ja vaihdettavat nenäsillat takaavat hyvän istuvuuden

Huub luottaa huippu-urheilijoihin

Huubin valikoimasta löytyy myös muita uimalaseja kuin Altair- ja Aphotic-lasit. Kaudelle 2020 uutuuslasina tuli myös Huub Burnell -uimalasit, jotka on maailman parhaimman avovesiuimarin Jack Burnellin kehittämät. Huippu-urheilijoiden välinevaatimukset ovat niin kovat, että sama vaatimukset riittävät myös monille aktiiviharrastajillekin. Jack Burnell ui jopa 30 kilometriä viikossa ja on selvää, että väline ei saa pettää missään vaihessa.

Burnell-laseissa oleellista on se, että ne ovat pienet kooltaan, eivätkä vastusta vettä. Laseissa on vaihdettavat nenäsillat ja lisäksi huurtumista estävä pinnoite. Linssin kaareva muoto tarjoaa laajan näkökentän joka suuntaan.

Huub Burnell pähkinänkuoressa

Huub Burnell -uimalasit
Huub Burnell -uimalasit

Soveltuu: Kilpailu, uima-allas ja avovesiuinti

Tärkein ominaisuus: Hyvä istuvuus ja laaja näkökenttä

Istuvuus: Vaihdettavat nenäsillat takaavat hyvän istuvuuden

 

Richard Varga on huipputriathlonisti ja hän on myös jättänyt kädenjälkensä Huubin lasivalikoimaan. Huub Varga Race -uimalasi on pysynyt vuodesta toiseen Huubin valikoimassa eikä suotta. Lasi on kohtuuhintainen, vain hieman yli 30 euroa, mutta se on erittäin laadukas, hinta-laatu -suhteeltaan huippulasi kaikenlaisille uimareille. Varga Race soveltuu nimensä puolesta niin kilpauintiin kuin myös avovesiuintiin, siinä on UV-suojaus. Värivalikoima ei myöskään jätä ketää kylmäksi ja lasin saa myös ihan kirkkalla linssillä jos niin haluaa.

Huub Varga Race pähkinänkuoressa

Huub Varga Race -uimalasit
Huub Varga Race -uimalasit

Soveltuu: Kilpailu, uima-allas ja avovesiuinti

Tärkein ominaisuus: Hyvä istuvuus ja vähäinen vastus

Istuvuus: Pehmeä runko ja tiiviste takaavat istuvuuden

 

Millainen linssi?

Kuten tässäkin kirjoituksessa on tullut ilmi, uimalaseissa on paljon erilaisia linssivaihtoehtoja. Muutama sana siitä, että mikä linssi sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen.

 • Kirkkaat inssit päästävät parhaiten valoa läpi taaten näin parhaimman näkyvyyden. Kirkas linssi sopii siis parhaiten olosuhteisiin, missä on vähemmän valoa, halleihin tai pilviselle säälle ulos.
 • Harmaat ja savunväriset linssit estävät häikäisyltä esimerkiksi uimahallin kirkkaissa valoissa. Samoin ne soveltuvat erinomaisesti ulkokäyttöön.
 • Oranssit ja ruskeat linssit lisäävät kontrastia niin kirkkaassa kuin heikommassakin valaistuksessa. Ne sopivat hyvin sekä sisä- että ulkokäyttöön.
 • Lisäksi on olemassa sinisiä ja sinisävyisiä linsseja, ne ehkäisevät myös hyvin häikäisyä.
 • Photokromaattiset linssit tummentuvat vallitsevan valon mukaan, joten ne soveltuvat erinomaisesti sekä ulos että sisälle.
 • Polarisoitu linssi on suunniteltu vähentämään kirkasta valoa, erityisesti vedenpinnasta heijastuvia vaakasäteitä ja häikäisyä. Polarisoitu linssi on erinomainen ulos ja silloin kun valo tulee alhaalta, mutta ne soveltuvat myös pilviselle säälle sekä uimahalleihin.
 • Peililinssi vähentää kirkkautta ja “peilaa” valoa pois linsseistä. Toimii ulkona hyvin, mutta sisällä näkyvyys voi himmentyä hieman liikaa.

Huurtumattomat lasit, onko niitä?

Ei ole. Täysin huurtumattomia uintilaseja ei olla keksittykään. Monissa laseissa käytetään erilaisia huurtumisen estoja ja esimerkiksi Arena on kehittänyt Swipe-systeemin, jossa lasin pintaa hankaamalla aktivoidaan huurtumisen esto. Se toimii, mutta kun lasit kuluvat ja niihin tarttuu likaa ja rasvaa, nekin lasit alkavat huurtua. Arena lupaa Swipen ansiosta uimalaseille kymmenen kertaa pidemmän suojan huurtumista vastaan kuin normaaleissa uimalaseissa.

Yksi konsti estää laseja huurtumasta, on käsitellä niitä mahdollisimman varoen ja säilyttää esimerkiksi niitä kovassa kotelossa. Kaikissa Huubin laseissa tulee mukana kova ja hyvä kotelo lasien säilytykseen. Kun sormin ei kosketa linsseihin ja uimalasit huuhdellaan käytön jälkeen, estetään niitä huurtumasta. Huub Anti Fog -suihketta voi myös käyttää.

Avovesiuimareille myös vinkki lasien huurtumisen estämiseksi. Koska avoveteen mennessä ei yleensä käydä suihkussa ennen uintia, laita aina kuivat lasit kuivaa ihoa vasten päähän ennen uimaan menoa, älä kastele niitä vedessä. Kun lasit ja iho ovat kuivat, lasin alle jää mahdollisimman vähän vettä, jolloin lasit eivät ala huurtua niin helposti.

Jos sinulla on kysyttävää lisää uintilaseista, älä epäröi olla yhteydessä verkkokauppaamme!

-manu-

Kommenttia (2)

 1. Älä käytä piilolinssejä – hanki uimalasit vahvuuksilla! | Sport4me 7.3.2021 at 18:49 Reply

  […] lukea tästä myös muita ohjeitamme oikeanlaisen uimalasien […]

 2. Valitse märkäpuku oikein! – Opas avovesiuimarille 27.3.2021 at 15:04 Reply

  […] myös uimalasit. Sopivien uimalasien valintaohjeisiin voit tutustua aiemmasta blogitekstistämme täältä. Jos tarvitset itsellesi uimalasit vahvuuksilla, niistä kertovat tekstin löydät […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Go To Top
X