Märkäpuvut

Huub- ja Colting-märkäpuvut, uinti-, triathlon- ja swimrun-varusteet Sport4me.fi-verkkokaupasta!

Märkäpuku on nimensä mukaisesti puku, joka ei ole vesitiivis. Kuivapuku on täysin vesitiivis, mutta märkäpuvun sisään pääsee vettä.

Märkäpuvun lämmittävyys perustuu nimenomaan sen sisään pääsevään vereen. Ihon ja puvun väliin jäävä ohuen ohut vesikerros lämpenee ihon lämmön ansiosta ja näin pysyt lämpimänä uidessasi.

Märkäpuvut, mitä nykyään käytetään, ovat saaneet alkunsa jo 1950-luvulla. Ensimmäinen, Hugh Bradnerin kehittämä märkäpuku oli tehty vaahtokumineopreenista ja se oli puettava päälle todella varovaisesti, että se ei mennyt rikki.

Niistä ajoista on menty paljon eteenpäin ja esimerkiksi nykyiset uintimärkäpuvut ovat erittäin joustavaa ja kestävää neopreeniä.

Märkäpuku eri tarkoitukseen

Märkäpukuja on nykyaikana paljon erilaisia joista jokainen on tarkoitettu tiettyyn tarkoitukseen. Helposti kuvitellaan, että märkäpuku kuin märkäpuku, ja yhdellä puvulla pärjäisi kaikki lajit läpi, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Esimerkiksi surffipuku on suunniteltu surffaamiseen ja uintipuku uintiin. Varsinkin uinnissa, joka on hyvin tekninen laji, märkäpuvun merkitys korostuu hyvin paljon – surffipuvulla voi toki uida, mutta todennäköisesti se vaikuttaa uintitekniikkaan hyvin paljon.

Sport4me-verkkokaupassa on tällä hetkellä myynnissä märkäpukuja uintiin sekä swimruniin. Uintiin tarkoitetut märkäpuvut jaetaan vielä kahteen eri kategoriaan – triathloniin ja avovesiuintiin.

Märkäpuvun käyttömahdollisuudet

Nykyään on saatavana erittäin ohuita pukuja, joissa liikkuminen on erityisen miellyttävää. Erityisesti uintiin kehitetyissä märkäpuvuissa on huomioitu uintitekniikkaa hyvin paljon, ja puvut on suunniteltu niin, että ne eivät sotke uimarin tekniikkaa. Neopreeni on kuitenkin venyvää ja toimi jousen lailla, ja jos märkäpuku ei sulaudu uimarin tekniikkaan, voi käydä niin, että märkäpuku ohjaa esimerkiksi vapaauinnin käsivetoa väärään suuntaan.

Ohuemmat puvut kannattaa pukea ylle rauhassa. Nykyiset neopreenimateriaalit kestävät hyvin puvulle tarkoitettua käyttöä. Kun valitset itsellesi märkäpukua, varmista, että sen paksuus on käyttötarkoitukseesi paras mahdollinen. Märkäpukua voit käyttää erittäin monipuolisesti liikkuessasi avovesillä tai uidessasi viileissä vesissä.

Märkäpukuja on niin pitkä- kuin lyhythihaisia ja -lahkeisia. Swimrunissa, jossa myös juostaan käytetään yleisesti lyhythihaista ja lyhytlahkeista märkäpukua – avovesiuinnissa, jossa vedessä ollaan enemmän puolestaan pitkälahkeisia ja -hihaisia malleja.

Märkäpuvut myös kelluttavat uimaria ja monissa malleissa märkäpuvun neopreenipaksuutta säätelemällä saadaan säädettyä myös sitä, millaiseen uintiasentoon puku uimaria ohjaa. Oikea uintiasento on uimanopeuden kannalta tärkeää, mitä lähempänä pintaa koko uimarin keho menee, sitä nopeampaa uinti on. Märkäpuvun kelluttavuus on myös turvallisuuskysymys. Pidempien matkojen uiminen on turvallisempaa, kun puku kelluttaa. On tärkeää myös muistaa, että vaikka märkäpuku kelluttaa, koskaan ei silti pidä lähteä yksin uintireissulle.

Osta laadukkaat märkäpuvut ammattilaisilta!

Valitse parhaiten itsellesi sopiva märkäpuku Sport4me-verkkokaupasta, asiointi meillä on huoletonta. Ostamasi puku on myös mahdollista palauttaa palautusehtojemme mukaisesti,

Näytetään 1–15 kaikista 30 tuloksista