Currency
KuntolaitetarjouksetKuntolaitetarjoukset
Garmin Body Battery
By: Manu Tuppurainen 5.2.2020 0 kommenttia.

Garmin toi kelloihinsa Firstbeatiin perustuvan Body Battery -toiminnon – mihin sitä oikein tarvitaan?

Nykypäivän elämä on yhtä mittaamista – hyvinvointialalla mitataan esimerkiksi kehon rasvaa, stressiä ja palautumista – onko siitä mitään hyötyä? Garmin-rannelaitteista löytyy uusimpana mittarina Body Battery.

Monet ovat sitä mieltä, että hyvinvoinnissa ja liikunnassa ei pitäisi mitata mitään? Ei Inbodyllä rasvaa eikä lihasten määrää, ei Firstbeatilla palautumista eikä stressikuormaa – eikä käyttää minkäänlaisia rannelaitteita. Mitata ei pitäisi siksi, koska kaikenlainen mittaaminen voi johtaa suorituskeskisyyteen, joka puolestaan ruokkii taas lisää treenaamista – joka puolestaan voi johtaa siihen, että homma karkaa lapasesta ja syntyy ylikuormitus?

Entä jos asiaa ajateltaisi toisinpäin? Kun mitataan, mittaamisella pystytään vahvistamaan niitä kokemuksia, mitkä mitattavalla olevalla henkilöllä on ollut ennestään itsestään ja kehostaan? Mittaus on palkinto, joka osoittaa, että tuntemukset ja kokemukset ovat olleet oikeat, ja kun niitä vahvistetaan, päästään siihen, että samalla myös opitaan erilaisia uusia asioita itsestään esimerkiksi siitä, että miten muutos on tapahtunut ja mitkä asiat siihen ovat vaikuttaneet.

Itse olen omassa valmentajan työssäni tehnyt paljon muun mussa InBody-kehonkoostumusmittauksia, mutta myös Firstbeat-hyvinvointianalyysejä. Ranteessani on melkein 24/7 Garminin älykello. InBodysta on paljonkin hyvää kerrottavaa, mutta Firstbeat-hyvinvointialalyysistä tässä yhteydessä sen verran, että jokaisessa tehdyssä analyysissä huomion arvoista on ollut nimenomaan se, että asiakas on saanut vahvistuksen ja varmistuksen omalle tuntemukselleen jostain asiasta ja ne asiat ovat joka kerta johtaneet myös moneen hyvään asiaan.

Muutama hyvään alkuun päässyt loppuun palaminenkin on saatu katkaistua, kun asiat on pystytty esittämään asiakkaalle puhtaana datana omasta hyvinvoinnistaan, tai näissä tapauksissa pahoinvoinnistaan.

Firstbeat näyttää alkoholin haitat

Yksi asia, minkä monet asiakkaani ovat Firstbeatin avulla havainneet, on ollut se, että ihmiset ovat olleet todella yllättyneitä siitä, että kuinka suuri merkitys alkoholilla on palautumiseen.

Firstbeat on konkreettisesti osoittanut monelle, että kun alkoholia on elimistössä edes pienikin määrä, palautumista ei tapahdu käytännössä lainkaan – joka puolestaan on aiheuttanut sen, että moni asiakas on jälkeenpäin ilmoittanut minulle, että esimerkiksi alkoholin käyttö heillä on vähentynyt selkeästi tehdyn Firstbeat-hyvinvointianalyysin jälkeen. Tämä ei todellakaan voi olla missään tapauksessa huono asia.

Itse olen kantanut ranteessani nyt muutamia viikkoja uutta Garmin Fenix 6X -laitetta, jossa on uusi Body Battery -toiminto, jonka Garmin on ottanut käyttöön uuden sukupolven laitteissaan. Fenix 6 -sarjan lisäksi sama Body Battery -analyysi on käytössä muun muassa Garmin Venu-, Forerunner 945-, Forerunner 245 – ja Forerunner 245 Music -malleissa sekä Forerunner 45 -mallissa. Myös uudessa Garmin Forerunner 745 -laitteessa on Body Battery -ominaisuus.

Body Batteryssä on paljon aiemmin mainitsemani Firstbeat-hyvinvointianalyysin ominaisuuksia. Käytännössä normaalisti muutaman päivän mittaisena erillisellä paidan alle rintakehään kiinnitettävällä pienellä laitteella tehtävä Firstbeat-analyysi kulkee nyt Garmin-laitteen myötä mukana öin ja päivin ranteessani.

Kun olen esitellyt muutamille ihmisille Body Battery -toimintoa, minulta on kysytty, että eikö tuollainen jatkuva itsensä tarkkailu lisää stressiä entisestään.

En ole sitä niin kokenut, päinvastoin, se on lisännyt minulla koko ajan entistä enemmän tietoisuutta itsestäni ja tietoisuutta siitä, miten voin, miten palaudun ja kuinka paljon oikeasti tarvitsen unta.

Uneen kannattaa panostaa

Uni on sellainen asia, että sitä olen muutenkin yrittänyt omassa elämässäni painaa kaiken keskipisteeksi – elän niinkuin opetan asiakkailleni. Kaikki toimenpiteet päivän aikana pitäisi pyrkiä tekemään niin, että ne annettaisivat hyvälle yöunelle ja palautumiselle mahdollisuuden ja tukisivat sitä. Aina ravinnosta lähtien, ravinto on itse asiassa monella sellainen asia, että valitetaan huonoa unta – ja syy johtuu niinkin yksinkertaisesta syytä, että ravinto ei tue palautumista.

Kiteytettynä: hyvään uneen ja palautumiseen tarvitaan myös energiaa eli oikeanlaista ravintoa. Ravinto mielletään usein polttoaineeksi vain päivän toimiin, mutta ei niistä palautumiseen.

Body Battery arvo laskee päivän aikana

Mutta takaisin Body Batteryyn. Sen avulla monitoroin itseäni päivittäin. Se on oman kehoni peili, sen avulla pystyn varmistamaan sen, että tuntemukseni kehossani ja mielessäni ovat juuri sellaiset, millaisiksi ne koen. Ihan yksinkertainen esimerkki: illalla ajattelen, että kylläpä väsyttää ja on aika käydä nukkumaan. Vilkaisen Garmin Connect -applikaatiosta Body Battery -näyttöä. Ei ihmekään, että väsyttää, sillä kaikki energia on päivän aikana kulutettu, “akkuni” varaustaso näyttää 9, kun maksimi täyteen ladattuna aamulla herätessäni oli 100.

“Body Battery -arvosi on laskenut 51 pistettä keskipäivästä. Päivä oli kuluttava. Hyvä yöuni on erittäin tärkeä latautumisen kannalta”, Body Battery ilmoittaa.

Sen lisäksi, että olen käyttänyt Garminin Body Battery -toimintoa, päätin testata, että kuinka hyvin rannesykemittaus toimii eli kuinka samanalaista dataa Body Battery piirtää kuin aito Firstbeat-hyvinvointianalyysi. Body Batteryssähän ei ole kaikkia Firstbeatin ominaisuuksia, vain osa niistä.

Firstbeat kiinni aamulla heti herättyä rintaan ja kylkikaareen. Laite löytyi omasta takaa, sillä teemme Coach4me-valmennuspalveluidemme kautta myös Firstbeat-analyysejä.

Firstbeat-hyvinvointinalyysi
Firstbeat kiinnitetään oikean solisluun alle rintakehään. Laitteesta lähtevä johto kiinnitettään vasempaan kylkikaareen.

Mittari kiinni kolme päivää ja sen jälkeen raportin purku tietokoneella. Jännityksellä odotin, että kuinka yhtenäistä data olisi aidon Firstbeat-analyysin ja Garminin välillä. Otin kuvakaappaukset Garmin Connect applikaatiosta Body Battery -analyysistä ja Firstbeatin raportista samalta ajalta ja vein ne kuvankäsittelyohjelmaan ja aloin yhdistellä niitä.

Lopputulos on tässä alla. Hämmästyttävää kyllä, data Firstbeatin ja Garminin rannesykemittauksen välillä on melkein identtistä.

Firstbeat-hyvinvointianalyysi ja Garmin Body Battery -analyysi samassa kuvassa.
Yllä kolmen päivän Firstbeat-analyysin tulokset ja alla Garminin rannelaitteeen Body Battery -analyysi samalta ajalta.

Stressipiikit päivän aikana ovat molemmissa raporteissa samoilla paikoilla, ne Garmin tunnistaa erittäin hyvin. Uni-aikakin on lähes identtistä, mutta Garmin tulkitsee sitä, kun laittaa maate ja syke laskee, hieman liian optimistisesti. Firstbeat näkee siinä tilanteessa hermoston vielä taustalla käyvän kierroksilla eikä katso palautumisen alkaneen, kun Garmin on jo sitä mieltä, että palautumista tapahtuu. Tässä täytyy ollakin erityisen tarkkana, ja muistaa nimenomaan se oma olotila eikä luottaa sokeasti laitteen antamaan dataan. Muista siis kuunnella itseäsi, että et kompastu rannelaitteen liikaan optimistisuuteen.

Vielä kerran – muista kuunnella itseäsi

Yksi tärkeä elementti Body Batterystä myös puuttuu. Se on voimavarakäyrä, joka Firstbeat-raportissa näkyy (edellisessä lisäämässäni kuvassa ylhäällä). Kokonaistilanteen hahmottaminen Body Batteryssä jää hieman vajaaksi – siis se, että lisääntyvätkö voimavarat tietyllä aikavälillä vai eivät. Yksittäiset päiväkohtaiset analyysit kun eivät välttämättä ole riittävät sen tulkintaan vaan tarvitaan Firstbeatin kaltainen pidempi aikajana, jossa voimavarojen muutos nähdään. Tässäkin siis tarkkana – muista kuunnella itseäsi. Kaikesta mittaamisesta huolimatta oma tuntemus ja oma analyysi voinnista ja kehosta on usein myös se oikea – ihmismieltä ja tuntemuksiamme ei korvaa mikään – eikä kehon tuntemuksia voida analysoida millään laitteella täysin tarkasti.

Älykello eikä myöskään Firstbeat, eikä mikään muukaan testi saa nousta elämässä hallitsevaksi – älykello tai muu mittaus on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä.

PS. Älykellot antavat meistä paljon erilaista dataa, mutta emme välttämättä osaa käyttää sitä hyödyksemme ja sitten saattaa käydä niin, että kallis kello jää käyttämättä. Jos tarvitset tässäkin apua, kokonaisvaltaisen valmennuksen lisäksi Shop4me:n ja Coach4me:n valmennuksen ammattilaiset auttavat sinua sinua myös tulkitsemaan Garmin-kellosi dataa.

-manu-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go To Top
X