Currency
KengätKengät
märkäpuku
By: Manu Tuppurainen 27.3.2021 2 kommenttia.

Näin valitset oikeanlaisen märkäpuvun – opas avovesiuimarille

Märkäpuku on tärkeä varuste Suomen viileissä avovesissä, olit sitten avovesiuimari tai triathlonisti.

Märkäpuku ei ole avovesiuimarille pakollinen varuste, mutta Suomen rannikkovedet ja Suomen järvet ovat usein sen verran viileitä, että avovesiuinnista tulee miellyttävämpää märkäpuku päällä, jos kylmään ja viileään veteen ei ole totuttanut itseään. Märkäpuku, sekä sen kavereina käytettävät neopreenisukat, -hanskat ja -myssyt pidentävät avovesiuintikautta Suomessa hyvinkin paljon.

Märkäpuku on valmistettu neopreenistä. Nimi märkäpuku tulee siitä, että puvun sisään pääsee pieni määrä vettä. Märkäpuvun ja ihon väliin päässyt ohut vesikerros lämpenee kehon ruumiinlämmöstä ja pitää näin kehosi lämpimänä viileässä vedessä.

Jos puvun sisään tulee suuri määrä vettä, niin silloin puku on liian iso – ja puvun sisällä oleva vesimäärä jarruttaa menoasi. Sopivan koon valinnasta myöhemmin tässä blogitekstissä.

Olympiamitalistien valinta

Lämmön tuoman hyödyn lisäksi märkäpuku kelluttaa ja tukee hyvin muutenkin esimerkiksi puutteellista uintitekniikkaa – uinti on tekninen laji ja täydellistä tekniikkaa siihen on harvalla.

Robson Lindberg ja Noora Honkala luottavat Huubin tuotteisiin.

Sport4me.fi-verkkokauppa on brittiläisen triathlon- ja uintivälinemerkin Huubin maahantuoja. Huub tunnetaan siitä, että sen valmistamat tuotteet nojaavat tieteeseen, tutkimukseen ja käytäntöön – mitään jätetä arvailujen varaan. Myös se, että maailman parhaimmat triahtlonistit, kuten olympiamitalistit Alistair ja Jonathan Brownlee, Richard Varga ja Henri Schoeman sekä maailman paras avovesiuimari Jack Burnell ovat Huubin tallissa, kertoo omaa kieltään siitä, että kuinka hyviä, laadukkaita ja nopeita Huubin tuotteet ovat. Voi melkein väittää, että Huub on paras märkäpuku triathloniin.

Maailman paras aivovammapotilas Robson Lindberg sekä ultrajuoksija ja triathlonin puolimatkalla alle viiden tunnin ensimmäisessä kisassaan mennyt Noora Honkala kuuluu myös Huubin Suomen talliin.

Myös Age Group -triathlonisti, turkulainen Kimmo Holmström on valinnut Huubin märkäpuvukseen – omien sanojensa mukaan Kimmo ei ole koskaan uinut niin nopealla märkäpuvulla, joka istuu hänen päälleen kuin hanska. Kimmo Holmström tähtää harjoittelullaan Ironmanin täyden matkan MM-kilpailuihin Kailua-Konalle Hawaille.

Oikea koko tärkein

Märkäpuvussa sopiva koko on kaikkein tärkein. Jos puku on liian suuri, sinne muodostuu pusseja, jotka täyttyvät uidessa vedellä. Liian pieni puku vastaavasti on vaikea pukea ja riisua. Lisäksi liian pieni puku voi rajoittaa liikkuvuutta, vaikka Huubin neopreenilaadut ovat erittäin joustavia.

Kaula-aukon istuvuus on tärkeää, koska sieltä suurin osa vedestä menee puvun sisään. Huubin puvuissa on kaula-aukko on tiukka.

Lisäksi puvun oikein päälle pukeminen vaikuttaa siihen, että kuinka puku istuu ylävartalosta ja kaulan seudulta.

Oikean koon määrittäminen alkaa kokotaulukkoa tutkimalla. Jokaisessa verkkokaupassamme olevassa märkäpuvussa on mukana kokotaulukko. Kokotaulukosta löytyy paino ja pituus -sarakkeet, joihin voit verrata omia mittojasi.

Oikea koko löytyy melkein aina kokotaulukon avulla, sekä valmistajan että meidän kokemuksemme mukaan harvoin oikeankokoinen puku on jotain muuta kuin mitä kokotaulukko näyttää.

Minkä mallin valitsen?

Sport4me-verkkokaupan valikoimissa on sekä miehille, että naisille useita pukuja.

Miesten puvut ovat:

Kaksi ensimmäistä pukua eivät eroa toisistaan muuten kuin väritykseltään ja Gold Limited Edition -mallissa tulee mukana samassa paketissa TT Bag -varusteiden kuljettamista varten.

Huub Brownlee Agilis on Huubin lippulaiva ja Huubin nopein puku koskaan. Brownleen veljekset ovat osallistuneet puvun kehitystyöhön. Brownlee Agilis -märkäpuvussa edistyksellinen neopreeni, joka on mukavaa ja pehmeää yllä, mutta ennen kaikkea myös helppo pukea ja nopea riisua.

Huubin puvut tunnetaan myös ns. Arm Neutral -tekniikasta, joka tarkoittaa sitä, että hihan neutraali asento on tuotu vapaauinnin uintivedon keskikohtaan. Neopreeni on kumia ja kumi venyy kuin jousi, joten Arm Neutral -ratkaisulla neopreenistä käsivetoon kohdistuvaa väärää ohjausta tulee mahdollisimman vähän niin käsivedon alku- kuin loppuosaankin.

Huubin puvuissa käyttämä neopreeni on myös ns. +43-neopreeniä, joka tarkoittaa sitä, että se on 43 prosenttia kelluttavampaa kuin normaali neopreeni. Näin miesten märkäpukujen viiden millimetrin paneeleihin saadaan käytännössä seitsemän milliä paksun neopreenin kelluttavuus. Naisten pukujen 3 millimetrin paneeleiden neopreeni on myös 43-prosenttia normaalia neopreeniä kelluttavampaa.

Miesten pukunen kelluttavuussuhde on siis 3:5 ja naisten 3:3.

Kaikissa Huubin puvuissa on ns. Break Away Zipper -vetoketju, joka toimii erinomaisesti nopeissa vaihdoissa. Katso alta video vetoketjun toiminnasta:

Brownlee Agilis on valintasi silloin, kun haluat nopeinta ja parasta märkäpukua mitä markkinoilta löytyy.

Huub Varman Fluo -märkäpuvun mukana on myös Transition Bag, ja Huub Varman puku ei eroa teknisesti siitä mitenkään.

Varman-märkäpuvuissa on myös sama Arm Neutral -tekniikka, +43-neopreeni sekä Huub Break away zipper kuten Brownlee Agilis -puvussa. Varman on märkäpuku sellaiselle urheilijalle, kuka haluaa selvitä hieman pienemmällä budjetilla, mutta haluaa kuitenkin viimeisintä huutoa.

Naisten valikoimasta löytyvät märkäpuvut samalla logiikalla kuin miestenkin puvuista.

Teknisesti kyseiset märkäpuvut ovat identtiset kuin miesten puvut, tosin naisten leikkauksella tehty. Naisten Brownlee Agilis vastaa siis teknisesti miesten Brownlee Agilista ja naisten Aura 2 -märkäpuku vastaa miesten Varman-märkäpukua. Lippulaivamallit ja urheilulliset vaativan harrastajan puvut.

En tarvitse kallista pukua, kun olen aloittelija

Tuon lauseen kuulemme hyvin usein monen ihmisen suusta. Me ajattelemme asiassa vähän toisinpäin. Olemme nimittäin huomanneet, että ne, ketkä ostavat halvan märkäpuvun, huomaavat hyvin nopeasti, että puku oli huono ostos ja puvun ylävartalon liikkuvuus on sellainen, että liike siinä on kankeaa.

Tällaisen edullisen märkäpuvun hankinta johtaa usein siihen, että talven aikana hallissa hiottua uintitekniikkaa ei saadakkaan siirrettyä avoveteen, koska edullinen puku rajoittaa liikettä esimerkiksi ylävartalosta. Tosiasia on se, että mitä kalliimpi märkäpuku, sitä enemmän erilaisia asioita on siinä hiottu. Huubin märkäpukujen ylävartalon erinomainen liikkuvuus, hyvä kelluttavuus sekä Arm Neutral -tekniikka ovat nimenomaan ne asiat, mitkä tukevat sitä, miksi heikomman harrastajan kannattaisi hankkia parempi märkäpuku. Hankkimalla hyvät välineet saadaan opituista taidoista kaikki mahdollinen irti.

Mutta, kaikki on vapaaehtoista, myös se, millaisen märkäpuvun hankkii – emme tietenkään pakota hankkimaan arvokaampaa märkäpukua. Jos haluat ostaa hyvän perusmärkäpuvun, joka ei ole kuitenkaan ihan täyttä ö-luokkaa, ja josta saat erinomaista vastinetta rahoillesi, valintasi on silloin Huub Aegis III. Tämä puku löytyy niin miehille kuin naisillekin. Aegis III -märkäpuvussa on Break Away Zipper sekä uintia tukeva X-O-Skeleton.

Huub Open Water Race -märkäpuku FINA-hyväksynnällä

Huub Open Water Race -märkäpuku

Kaikki edellä mainitut naisten ja miesten märkäpuvut ovat ns. triathlonpukuja, joten esimerkiksi niiden vetoketju on suunniteltu siten, että vaihdot triathlonissa olisivat mahdollisimman nopeita. Puvut sopivat erinomaisesti toki myös pelkästään avovesiuintia harjoittelevalle.

Huubin valikoimassa on tällä hetkellä myös kokonaan uusi Huub Open Water Race -märkäpuku, joka on tehty nimenomaan avovesiuintia harjoittelevia ajatellen.

Kyseinen puku on saatavilla sekä miehille, että naisille. Puku on myös FINA-hyväksytty, joten se päällä voi osallistua vaikka avovesiuintikilpailuihin, joissa pukuvaatimuksena on kansainvälisen uintiliiton FINA-hyväksyntä.

Huub Open Water Race märkäpuku on erinomainen valinta niille, ketkä haluavat erinomaisen uintikokemuksen ja parhaan mahdollisen vauhdin avovedessä. Tällä puvulla olet varmasti nopea.

Märkäpuvun lisäksi uimiseen avovedessä tarvitsee myös uimalasit. Sopivien uimalasien valintaohjeisiin voit tutustua aiemmasta blogitekstistämme täältä. Jos tarvitset itsellesi uimalasit vahvuuksilla, niistä kertovat tekstin löydät täältä.

Jos tarvitset apua sopivan märkäpuvun hankinnassa, ota yhteyttä Sport4me.fi-verkkokaupan asiantuntijoihin.

Kommenttia (2)

  1. Pia Piirainen 25.7.2021 at 20:22 Reply

    Hei märkäpuku pitäisi hankkia mutta tuntuu hankalalta kun niitä ei oikein pääse sovittelemaan

    1. Manu Tuppurainen 25.7.2021 at 20:26 Reply

      Hei Pia, kiitos kommentistasi. Missä päin asut? Meillä on myymälä Espoossa, jonne voi tulla sovittamaan, olemme ma-to paikalla klo 9-15 ja perjantaisin klo 9-13. Kaikkia naisten kokoja ei tosin ole tällä hetkellä varastossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Go To Top
X